SKØN & SUND Solbillede til blog

Udgivet den 15. maj 2013 | af Mila Blarke

0

Facts om faktor

Det slår aldrig fejl. Solen titter frem og det samme gør mere eller mindre troværdige facts om solfaktorer.

Den mest oplagte og allermest trælse er ‘Bliv i skyggen’.

What? Efter 7 måneder med mørke, kulde, sne og regn? Det tror jeg ikke! Jeg bliver simpelthen et bedre menneske når solen skinner – og tror ikke jeg er alene om at have det sådan.

Den mere spiselige faktor er den med creme omkring. Hvis altså det bruges rigtigt – og der er der vist en tendens til, at det ikke bliver. Eller i al fald er forvirringen komplet hvert eneste år: hvad betyder 10, 15 og 25 spf og betyder højere tal, at jeg kan være længere i solen? Og hvad er kemisk og fysisk filter? Og UVA/UVB stråler?

Skal jeg bruge creme eller olie? En speciel til ansigt og en anden til krop? Er 40/50 spf for meget i Danmark (vil jo også godt se lidt sommeragtig ud nu solen endelig skinner…)?

Godt så. Jeg er en gennemsnitlig bleg dansker, med lyst hår og tendens til at blive rød. Jeg insisterer på at suge til mig af den livgivende sol, varme og D-vitamin. Koste hvad det vil!

Jeg har derfor anskaffet mig et arsenal:

Mine blege aspargesben får en gang Vichy Capital Soleil 40, olie, mine arme Green People Sun Lotion 15 med Tan accelerator (!), bryst og hals Green People Sun Lotion 25 og mit ansigt Vichy Capital Soleil 50+, creme.

Således pakket ind går jeg ud i haven til en times solbadning.

Mens jeg steger kan vi lige løbe nogle facts igennem:

UVA og UVB. Husk dem således: UVA/Aldersforandringer (og risiko for cancer), UVB/forBrændt. Altså begge vigtige at beskytte mod!

Højere SPF giver ikke nødvendigvis længere tid i solen. Faktisk er forskellen på SPF 15 og SPF 30 forsvindende lille. Det afgørende er MÆNGDEN du smører på. Nogle argumenterer for, at alt over 25 SPF er unødvendigt, især altså hvis du ikke smører RIGELIGT på. Huden skal føles blød og mættet. Så: altid huske, aldrig sjuske!

Kemisk solfilter nedsætter strålingsmængden, som når ind til dig. Det formindsker risikoen for forbrænding. Til gengæld betyder kemisk solfilter, at du skal påføre cremen OFTE, da effekten opløses over tid.

Fysisk solfilter fungerer som et godt lag maling på huden. Måske kender du børnesolcremer, som gør arme og ben helt hvide? Det lag afviser solens stråler – og derfor bliver ens grundighed røbet af zebrastriberne, når barnet har været i bad:

Fysisk solfilter skal kun påføres én gang (med mindre I bader hele dagen..)

Brug ca 40 gr solcreme til en voksen og ca en halv voksen-håndfuld til børn. Better safe than sorry…

Et lille kuriosum: Green People foreslår, ganske uvidenskabeligt men dog interessant, at visse grøntsager kan virke beskyttende mod solens stråler. Se mere om kosten og solbeskyttelse fra Green People her.

Så er der gået en time og jeg vist også bagt færdig. Vurderingen? De var alle dejlige at bruge. De dufter alle godt og virker drøje i brug. Men. Klart for høj faktor herhjemme med spf 40 og 50, hvis du vil have noget farve. Dem gemmer jeg til sydens sol. Spf 25 var god for den tynde hud på bryst og hals – og spf 15 med accelerator eeeelsker jeg. Får sgu farve med faktor 15. Uden at blive rød!…(her danser jeg lige…ikke kønt, så derfor ingen billeder).

Nu vil jeg smøre mig ind i dejlig aftersun – og her hugger jeg ungernes fordi den er SKØN og dufter af lavendel…Det er et helt kapitel for sig selv, så det vender jeg tilbage til en anden gang.

Tilsidst vil jeg lige pointere, at man altså sagtens kan lade vær at gå ud i solen og stadig være et ok glad menneske. Så skal du bare bruge selvbruner, så du ikke ligner et spøgelse blandt alle os (nu – trylle, trylle) utroligt solbrune mennesker…

Den her er god – også til at vedlige holde farven: OY! Soft glow, gradual tan – fra Green People. Der findes et utal – også sprays, så prøv dig frem. Eller ta en dosis af natures egen :-)

Rigtig god og solsikker sommer til dig derude!

 

Tags: , , , , , , ,


Om forfatteren

Jeg er 43 år og kan med ro i maven sige, at jeg endelig har fundet den rette hylde arbejdsmæssigt. Jeg er fyldt med ord, der skal skrives i nyhedsmails for mine kunder, og ord til iværksættere, så de kan omsætte følelser og tanker til drift. Jeg elsker simpelthen sparringsmomentet, hvor jeg kan se min samling af opsparet viden, komme til live og være med til at skabe nye måder at arbejde på. Og så arbejder jeg på min hjemmeside til mit eget firma, Present PR, og på andre spændende projekter... :-)Til toppen ↑