ARTIKLER Juletræ

Udgivet den 28. november 2012 | af Ea Lundsteen

0

Hvordan skal vi holde juleaften?

Kære Ea

Nu er det snart jul – og det er min tur til at huse hele familien.

Glæder jeg mig? NEJ – på ingen måde!

For det billede andre maler med julegodter, gaver, familiehygge og ren idyl, kan jeg slet ikke genkende. Hos os, er der sure opstød, sure miner, kaos og måske et lille skænderi eller to. Min søster og hendes unger fylder det hele – løber rundt og larmer og leger og er helt ligeglade med hvor travlt jeg har i køkkenet.

Min svigermor står på nakken af mig i køkkenet og kommenterer min madlavning hele vejen igennem – men kunne ikke drømme om at hjælpe til. Mine egne forældre sidder passive i sofaen, mens det hele står på, men undlader ikke at pointere, hvis der er noget der ikke er som det plejer.

Min mand bruger al tiden på at spille god vært, lege med børn, drikke kaffe og servere rødvin, og imens står jeg i køkkenet og sveder og stresser.

Jeg har mest lyst til at aflyse, men er bange for om det vil splitte familien?
Hvad gør jeg? 

Hilsen Anti-jul

________________________________________

Kære Anti-jul

Jeg kan godt forstå du ikke glæder dig, med det scenarie du beskriver!

Men der er kun ét sted at starte – og det er hos dig selv. For at andre skal kunne respektere dine grænser, er det nødvendigt, at du selv respekterer dem. Og for at andre skal respektere dine grænser, er det nødvendigt, at de kender dem.

Så nu skal du i gang med at sætte grænser. I første omgang skal du lave øvelsen med dig selv og en blok:

 

1. Beskriv din ønske jule aften

  • Hvor foregår den?
  • Hvem er med?
  • Hvordan bidrager de forskellige til en god stemning?
  • Hvordan kan opgaverne fordeles, så alle får en vigtig rolle?
  • Hvad laver i/Hvad sker der i løbet af dagen?
  • Hvornår kommer de forskellige gæster?

 2. Tjek med din mand/børn at han/de er enige i planen.

– vær åben for andre muligheder, de skal jo også have en god jul!

3. Nu er øvelsen så at melde planen for juleaften ud til de andre familier.

Det kan gøres på mange måder;

  • Send et BREV hvor du kærligt men bestemt forklarer dem, hvordan juleaften forløber i år, og hvilken opgave(r) de er ansvarlige for.
  • INVITER dem til en kop november/december hygge og fortæl dem, at I simpelthen vil gøre jeres bedste for at I alle får en fantastisk juleaften, så derfor har i lavet en plan, der involverer alle.
  • RING dem op enkeltvis, og fortæl dem om årets juleplan, og vær åben for om de har nogle kreative input.

4. Stå fast!

Hvis de gamle vaner bryder igennem og truer med at ødelægge julefreden, så mind kærligt men bestemt om, at I i år har valgt en ny måde at holde jul på.

Med de bedste juleønsker til dig og din familie om en fredelig og glædelig jul
Ea Lundsteen

 

P.S. Er der nogle af jer læsere derude, der har praktiske erfaringer med at løse juleproblemer – så del endelig jeres viden med os andre herunder brevkassen.

Tags: , , ,


Om forfatteren

Ea Lundsteen har arbejdet med mennesker og personlig udvikling i 10 år, som socialrådgiver, coach og NLP master. Hun er grundlægger af Lundsteen, hvor hun har beskæftiger sig med Sparring der sparker r*v! Mest for socialrådgivere, men alle er velkomne. Hun er medlem af Forbundet af Aktive Praktikvejledere ved Den Sociale Højskole i Esbjerg, hvor hun også har været vejleder/censor for praktikvejlederstuderende. Gift og mor til 3. Forfatter til Ebøgerne ”Motivation – sådan finder, træner og bevarer du din motivation” (249,- kr.) og ”Planlægning i Pressede Situationer” (Gratis). Er i gang med flere bøger, blandt andet en om at Holde ferie 100%Til toppen ↑
  • Reklamer / Sponsorer