FAMILIELIV motivation

Udgivet den 16. maj 2011 | af Ea Lundsteen

0

MOTIVATION – Der brænder en ild

Tror du også, at hvis du én gang for alle har fundet motivationen, så er den der – så holder den projektet ud?

Tror du, at hvis bare selve målet er attraktivt nok, så skal motivationen nok forblive på max under hele processen?

Well think again……

Hvis jeg bad dig så en plante – ville du så komme frøet i jorden og ikke gøre mere, men bare forvente den kom op?

Ville du samle brænde til bål og bare smide det i en stak med en tændt tændstik og ikke gøre mere ved det?

Indgår du i et forhold uden overhovedet at pleje det, når først du ved, at I elsker hinanden?

Pointen er, at for at holde ilden i gang, for at fremdrive en frodig og flot plante, for at holde kærligheden varm, så må du passe og pleje den jævnligt – der skal omsorg, kærlighed, vilje, tillid og styrke til – det kommer ikke af sig selv.

Det betyder, at du yder en indsats hele vejen hen mod målet – at høre gode venner tale sammen om bålet, at se din plante blomstre, at mærke kærlighedens kraft.

Det betyder også, at du deler opgaven op i små overkommelige bidder;

Du vælger en plante/et frø, du finder en potte, du skaffer jord, du planter den – så kommer der mange dage, hvor du vander, gøder, sørger for sol og læ, og bare……..venter og tjekker om der er noget du skal gøre.

Og så pludselig en dag – står din plante smuk og stolt og viser dig resultatet af alle de små vedvarende ting du har gjort for den undervejs.

Du er med andre ord tvunget til hver eneste dag fra du har besluttet dig for et mål og til du når resultatet, at yde en indsats – at have motivation.

I de små dagligdags situationer, som at plante en blomst,  eller tænde op i pejsen tænker vi ikke så meget over, at vi er motiverede og gør en indsats hver dag – vanen, opgavens størrelse og ikke mindst processen nærmest giver sig selv – du kan ikke rigtig tvinge en plante frem hurtigere end forholdene og den selv tillader.

Hvis du eksempelvis skal nyde solsikker i haven i juli, så skal du starte indendørs i april, hvorefter der venter dig ca. 90 dages arbejde, inden du opnår dit mål, som er smukke solsikker i 20-30 dage.

Hvor mange mål her i livet ville du opnå, hvis beregninger viser, at arbejdsindsatsen er 3 gange så stor som det du opnår?

INGEN, hvis du KUN er motiveret på målet.

Min påstand er, at du – bevidst eller ubevidst – også er motiveret på selve processen!

Du nyder at pusle om bålet, planten eller kærligheden – du finder ro, inspiration eller noget helt andet, når du dagligt udfører det nødvendige ritual.

Noget bliver måske ligefrem en vane, du slet ikke tænker over mere – ligesom når du laver mad, gør rent eller  dyrker din yndlingshobby.

Så hvad gør du nu med det projekt, der ligger og venter og hvor motivationen bare udebliver?

Hvad er hemmeligheden, der hjælper dig i gang, igennem og i mål?

Øvelsen er enkel: Del opgaven op i så små bidder at du magter at udføre dem!

Hvis du for eksempel skal have ryddet op på loftet, lageret eller Lingeri skuffen, så del opgaven op, så du er sikker på at du kan overholde aftalen med dig selv;

Bestem dig for at du bruger 5 minutter hver dag i en uge – eller 30 minutter én dag om ugen.

Har du hele dage at gøre godt med, så del opgaven op i etaper; Først tager du alt det der er i kasser, så det der ligger på hylder – eller start med en varegruppe og derefter en anden……

Der er mange muligheder for at dele opgaven op – de afhænger af opgavens form, din kalender og din tilgang til tingene.

Oplever du, at det ikke lykkes – så del opgaven op i endnu mindre bidder eller i andre bidder. Justér indtil du lykkes med din plan.

Hver gang du har udført en del af din opgave – så ros dig selv, fejr det og brug lige 30 sekunder på at anerkende at din motivation holdt.

Som altid er kommentarer, meninger og erfaringer velkomne – skriv herunder

 

Billede fra http://www.freedigitalphotos.net

Tags: , , , , ,


Om forfatteren

Ea Lundsteen har arbejdet med mennesker og personlig udvikling i 10 år, som socialrådgiver, coach og NLP master. Hun er grundlægger af Lundsteen, hvor hun har beskæftiger sig med Sparring der sparker r*v! Mest for socialrådgivere, men alle er velkomne. Hun er medlem af Forbundet af Aktive Praktikvejledere ved Den Sociale Højskole i Esbjerg, hvor hun også har været vejleder/censor for praktikvejlederstuderende. Gift og mor til 3. Forfatter til Ebøgerne ”Motivation – sådan finder, træner og bevarer du din motivation” (249,- kr.) og ”Planlægning i Pressede Situationer” (Gratis). Er i gang med flere bøger, blandt andet en om at Holde ferie 100%Til toppen ↑