SEX & SAMLIV juletræ

Udgivet den 7. december 2013 | af Marianne Veno

0

Spark juleensomheden hårdt bagi og sig farvel og tak

Jeg får helt ondt i maven over at læse, om mennesker der er ensomme i julemåneden. Det er en frygtelig situation at stå i. Jeg har selv tidligere hjulpet nogle af disse mennesker ved at lave en julehjælp, der hjalp over 100 familier. Der var også plads til pakkekalendre, julebag, juletræer og meget andet.

Jeg har selv indimellem følt, at jeg var ensom eller ingen penge havde. Her er mine bedste fif til, hvad du kan gøre for at ændre din situation. Det er en blanding af både ingen penge at have og være ensom, så noget af det er måske relevant for dig og andet er ikke:

Vær ærlig
Sig det som det er til din familie, at du ingen penge har i år til julegaver og julemad. De elsker dig helt sikkert alligevel. Lur mig om ikke også de har prøvet på et tidspunkt ikke at have så mange penge og kan huske situationen. Det kan jeg da i hvert fald selv på SU.

Bare det at få sluppet sandheden løs kan løsne op for en kæmpe knude i maven, som mange ensomme føler. Det er snart mere ensomt at gå rundt og holde det hemmeligt. Dertil kender de fleste nok sandheden allerede, men venter på at høre det fra din mund.

Vent derfor ikke på, at andre spørger dig, sig det selv. Vi mennesker kan generelt ikke lide at blande os. Det er ikke manglende omsorg for dig. Det er respekt for, at du selv kan klare dig. Andre har måske også brug for, at du selv siger det.

Vær også ærlig omkring din situation, hvis den ikke skyldes pengemangel, men at du blot føler, at du intet er værd. Din familie og venner er ikke tankelæsere, så hjælp dig selv og sæt ord på.

Du kan muligvis opleve, at du ikke er den eneste, der har det som dig, da stort alle oplever ensomhed i mere eller mindre grad gennem livet. Du bliver på den måde foregangskvinde og kan hjælpe andre på vej. Det er da sejt.

Få hjælp med økonomien
Lige nu og lige her er det måske svært at få flere penge frigivet fra budgetten, men giv dig selv den gave at få styr på regningerne og få lavet et ordentligt budget.

Hvis du ikke har tillid til din bank, så tag i en gældsrådgivning – både KFUM og Forbrugerrådet har gældsrådgivninger i store dele af landet. Du skal som regel ringe først. Deres telefonnumre og åbningstider er på deres hjemmesider.

Sig til dig selv, at det er okay, at du ingen penge har lige nu, men at det fx godt må være anderledes om et halvt år. Det tager tid at ændre en dårlig økonomi til en god.

Få tjekket dine ansøgninger
Hvis du ingen penge har fordi, at du mangler et job, så kan en løsning være, at du beder om andre øjne på din ansøgning eller får læst korrektur, og så er jobbet der. Dygtige journalister får også læst korrektur på deres materialer.

Her mener jeg også, at det er virkelig vigtigt at være fokuseret med jobsøgningen og ikke bare vente på svar og så først sende næste ansøgning. Søg konsekvent og hele tiden.

De fleste jobansøgere skriver om, hvad de er uddannede til. Ikke hvad de rent faktisk har prøvet på deres sidste arbejdspladser. En lægesekretær er fx ikke bare en lægesekretær. Skriv ned, hvad du præcist har prøvet.

Et job kan også være en vej ud af ensomheden, selvom din ensomhed ikke skyldes pengemangel.

Skab netværk
Hvis du ikke føler, at du er noget værd, så skulle du måske forsøge at skabe et netværk? Mange har i dag netværk på nettet, men er det nok?

Jeg tvivler på, at et gammeldags godt knus er gået helt af mode sammen med det at få lov til at grine, græde og vise en masse andre følelser sammen med andre mennesker.

Netværk kan i øvrigt også være en mulighed for at få et nyt job.

Tag initiativ
Hvis du er pissetræt af din situation, så start et event op selv og hold fast i det. Har set folk, der startede et event op, og så var der måske kun en, der tilmeldte sig, og så blev eventet aflyst. Fortsæt endelig. Folk skal tit lige lure, om det bliver til noget og høre andres erfaringer. Mennesker er tryghedsnarkomaner i større eller mindre grad, så derfor gentag, gentag, gentag.

Et event kan være at bage julekager, tage på strøgtur sammen, gå på en legeplads, samle ting i skoven og meget andet. Det behøver ikke at være dyrt. Du skal bare regne med at bruge tid på at besvare henvendelser og administrere tilmeldinger.

Jeg selv lavet en del events og synes, at det er rigtigt sjovt. Lige nu samles jeg mest med hundeejere, da jeg ved, hvor de holder til. Det er uforpligtigende, og de skal ikke hjem til mig, så jeg behøver ikke tænke på, om jeg lige har støvsuget. Dertil kan jeg bare gå derover uden, at det er til en bestemt tid. Der er altid nogle.

Nyd dit eget selskab
Imens at du gør alt det andet, vil jeg opfordre dig til at lære at nyde dit eget selskab. Fred, ro og stilhed er faktisk guld værd. Det er der, at vi lærer os selv allermest at kende, og det er der, at du finder ud af, hvad du virkelig vil. Mange os mennesker har nemlig enormt svært ved at beslutte os. Mediter, tænd lys, se en god film, tænk tanker i ro og fred, tag lange bade, brug lækre cremer, slap af.

Det er vigtigt, at du slukker mobil, pc, Ipad, Ipod, musik, får passet børn etc. Alt der kan larme og forstyrre dig samt overdøve dine tanker.

Lav selv et arrangement i julen
Inviter dem du kender og bed dem tage en ret med hver. Jeg er sikker på, at de hellere end gerne vil tage noget med, hvis det er dig, der skal rydde op og gøre rent bagefter. Det er så også vigtigt, at du accepterer, at det er dig, der står for borddækning, opvask, rengøring m.v., hvis de andre ikke vil hjælpe dig.

Find på små opgaver undervejs, så det ikke behøver at være pakkeleg, som også koster. Dekorationer og pynt kan hentes i skoven.

Hvis du ikke har lyst, så lad være med at sige, at det er fordi, at du ingen penge har. Sålænge de bare skal tage en ret med, så er der heller ingen penge mellem jer.

Bed om penge på facebook
Der er også mennesker, der beder om penge på facebook. Anne Deppe har faktisk selv gjort det og udgivet bogen: “Man spørger da ikke om penge på facebook”.

Det ville være for grænseoverskridende for mig. Det kræver så meget mod og ærlighed. Til gengæld ville ingen jo være i tvivl.

Du kunne også tilbyde små tjenester til gengæld for penge tøjvask, trappevask, babysitting, gå med skrald for ældre, klippe hæk og slå græs, når det bliver varmere i luften. Så får du både noget socialt og penge.

Vær dog opmærksom på, at indsamlinger på facebook normalt skal være godkendt af politiet og SKAT, så tjek med dem, hvordan du gør først – bare så du ikke kommer i klemme her.

Brug pengene til noget selvforkælelse. Det er helt okay at tage i biografen alene.

Find de gratis muligheder
Jeg havde en gang en gruppe på facebook, som folk kunne slå gratis arrangementer op i. Jeg troede slet ikke, at der rigtigt fandtes nogle gratis arrangementer. Jeg var lige ved at få stress af at godkende arrangementer.

Mange erhvervsdrivende, museer og meget andet laver faktisk gratis arrangementer. Har du børn, så tjek fx. siden Sjov for Børn ud.

Lad være med at jagte – hold fokus
Det er ofte sådan, at hvis du jagter noget, så kommer det ikke til dig. Det er derfor, at det er så vigtigt at slappe af. Hvor mange gange er du ikke blevet skuffet over en aflyst aftale? Jeg er MASSER af gange.

Lige nu har jeg tillid til universet om, at jeg nok skal finde de rette mennesker. Ellers har jeg en lille simpel øvelse, jeg lærer mine kursister, og som du også kan lære, som guider mig hver dag.

Lær at smalltalke
Hvis du er som de fleste, så vil du gerne have, at folk kommer hen til dig og begynder at tale med dig. Det sker bare sjældent, så lær at sige hej på gaden og sende et smil. Det er ikke sikkert, at det lykkedes de første 200 gange. I stedet for at tage det som et nederlag, så se det i stedet som en leg og fejr, hvor modigt du har været. Bliv ved med at øve dig hver dag. Det vil virke på et tidspunkt. Smil også til andre mennesker i netto, fakta og SuperBrugsen. Giv dig tid.

Det spirituelle
Jeg tillader mig lige at tage kirken med her, selvom det ikke kun er spirituelt. Rigtigt mange kirker har arrangementer for alle deres sognebørn. Tjek dit sogn ud.

Jeg er selv tit at finde i Natkirken, og det er bestemt ikke for at høre præstens ord. Der er slet ikke en præst tilstede. Der er til gengæld mediativ musik og det smukkeste lysshow. Ren afslapning og afstressning. Så kirker er ikke længere kun for troende men for alle.

Du kan også selv foreslå kirken at lave et arrangement. Folk kommer ofte hen og taler med initiativtageren, så her skal du ikke ud og gøre noget, du skal bare vente på de kommer til dig.

Du kan simpelthen også sende en mail til universet om hjælp. Selv syntes jeg, at det var lidt mærkeligt første gang. Jeg gjorde det dog alligevel, jeg kunne jo kun blive positivt overrasket.

Jeg følger også en masse pengeguruer og laver deres øvelser – bøgerne låner jeg på biblioteket. Det virker. Jeg får mere og mere ro omkring min økonomi.

Det hjælper nemlig ikke så meget at have penge nok, hvis du stadig føler, at du ikke har nok. Læs fx Millionøsemetoden og Money A Love Story (den er på engelsk).

Skriv gerne, hvis du har flere ideer, som kan hjælpe ensomme i julen. Der er sikkert meget, som jeg har glemt.

Du er naturligvis velkommen til at bruge alle mine ideer kvit og frit.

Hvis du i øvrigt synes, at jeg har givet dig så mange valgmuligheder, at du ikke ved, hvor du skal starte, så er det med at beslutte sig en af mine spidskompetencer. Jeg kan guide dig på vej. Valget bliver dit eget, da du rummer alt viden selv.

Jeg håber, at du fandt lidt inspiration her. Ellers kan du også følge med i mine pengeklummer på Oestrogen.dk hver den 1. torsdag i måneden.

Rigtig glædelig jul.

Marianne Venø
Mobil 60 66 06 62
info@sexreporter.dk


Om forfatteren

Marianne Venø har arbejdet med mennesker de sidste 20 år som lægesekretær, juridisk gældsrådgiver og nu også som kærlighedsrådgiver. Marianne er grundlægger af Dit Minde – sæt personligt præg på livets afslutning. Marianne er medlem af Dansk Sexologforening og læser jura på Københavns Universitet. Marianne har altid været interesseret i de menneskelige relationer, herunder især sorg og kommunikation. Sorg skal forstås bredt og ikke kun som død og alvorlig sygdom, men også sorg efter endt parforhold, fyringer, arbejdsskifte, overgang til efterløn og pension og ikke mindst ensomhed både som single og i et parforhold. Kommunikationen er også mere end det sagte og skrevne ord – herunder også kropssprog og hvad vores kroppe i øvrigt fortæller os, hvis vi lytter til den. Marianne tager flere gange om året ud til foredrag i de 5 kærligheds-, arbejds- og sorgsprog samt bearbejdelse af traumer. Du kan booke Marianne på mobil 50 50 88 58.Til toppen ↑