LIVSSTIL Paleo billede

Udgivet den 30. maj 2013 | af Mila Blarke

1

To Paleo or not to Paleo

Hvorfor er Paleokost blevet så interessant for så mange, at man omtaler 2013 som ‘Hulemandens år’?

Facts: ‘Paleo-diet’ var det mest søgte ord på nettet første uge af januar (kilde: www.womenshealthmag.com). Paleokost er en jæger-samler kost bestående af frisk vildt, kød, fisk, frugt og grønt. Paleokost siges at kunne knække kraftig overvægt, diabetes og hjertesygdomme.

Taler for Paleokost: Ingen forarbejdede madvarer, ingen hurtige kalorier, minimerer sukker-high efter middagen, mere frugt, grønt og er godt for allergikere overfor mælk, korn og gluten fx.

Taler imod Paleokost: Ikke nok kalk (ikke mælkeprodukter), ikke nok D-vitamin, for meget kød (hvis du ønsker at være vegetar) og mere kød end anbefalet, vægtøgning pga proteiner og for dyr kost da alt skal være frisk – såvel kød som grønt.

Er stenalderkost så noget for mig? tænker du måske. Ja…det kan du jo afgøre, når du har læst lidt om det her.

Mad gør dig enten sund, eller også gør det dig ikke sund. Mad er ikke neutral. (citat Paleoshop.dk)

For mig er spisning noget hastigt noget. Og noget med ikke at kunne li rugbrød. Og det meste pålæg. Jeg ender derfor meget ofte med at spise noget pjatmad, som chokolademadder og den slags.

Aftensmaden. Ja, der er jeg ligeså uopfindsom som de fleste andre. Men jeg ved, at jeg ikke er så god til store bøffer og den slags kompakte proteinbomber. Jeg slås hellere med kaninerne om deres mad…fordi jeg er vokset op som vegetar. Og fordi jeg kan ’smage’ hvad jeg (ikke) har brug for. Som nu for eksempel kaffe. Bare lugten af kaffe – som jo er skøn! – får mavesyren igang. Chokolade har samme effekt. Og andesteg.

Det betyder ikke, at jeg lader det stå hver gang. Langt fra. Men det gør, at jeg ved jeg er i kontakt med min krop og ved, hvad der er godt og skidt for den. Hvad der er sundt for mig og hvad jeg har brug for. Og det kan jeg så vælge at reagere på.

På en måde er det vel mindful spisning – selvom jeg hverken spiser langsomt eller med lukkede øjne. Nogle gange er det bare ikke det samme der gør mig glad i munden, som gør min krop glad. Men så længe jeg holder hovedvægten på dét der gør kroppen glad, så er alt godt. For mig i al fald.

Hold den tanke et øjeblik. Så fortæller jeg dig lidt om Paleokost imens.

ThePaleoShop.dk

Paleo. Stenalder. Det er meget længe siden…og vi er kommet langt, rent fordøjelsesmæssigt. Og i forhold til hvad vores kroppe har brug for med alt vores stillesiddende arbejde (vi løber lissom ikke så meget rundt efter maden længere…).

Men det ændrer ikke på, at vi har brug for naturlige proteiner og kostfibre, ganske som vores forfædre. Altså pre-fastfood age. Derfor har jeg lavet et mini-interview med Thomas fra Paleoshop.dk. Han har sat sig grundigt ind i tanken bag Paleokost og har sammen med sine kompagnoner sat sig for at lære Dansken, hvordan Paleokost kan gøre os sundere, stoppe desperat kalorietælleri og skabe holdbar balance i kroppen. Også for glutenallergikere.

Noget om Paleo og kalorietælling

Vi lever i et samfund, hvor kalorietælling er en del af vores opdragelse. Men hvad er en kalorie egentlig og hvordan hænger det sammen med Paleokost?

Kcal er et udtryk for energi. 1 Kcal = 1 energi. Når du spiser Paleo, så kan du slå ‘kalorie-hjernen’ fra: Fedt er godt, meget kød er meget godt, rigtig mange grøntsager er rigtig godt.

Spiser du Paleo og altså fedt, så passerer du hurtig det du ’max må få’ på en dag. Der er bare det uhyre vigtige og meget oversete men: Vi glemmer, at menneskets primære energikilde er fedt. Det handler bare om at spise den rigtige energi og lade være med, at presse det ind i et ‘dagligt max indtag’ fastsat af vores moderne samfundsnormer og sundhedsregulativer.

Det handler om, hvad det er for en kalorie man indtager.

Noget om Paleo, proteiner og kvinder

Men er Paleokost egentlig sundt for kvinder? Jeg tænker på al den protein – og sender spørgsmålet videre til Thomas.

Thomas: ‘Kvinder spiser generelt mindre end mænd og derfor spiser de af den grund lidt mindre protein. Ofte er det også sådan, at kvinder der starter på Paleo typisk bliver trætte af at spise meget kød, da det måske lidt er en ‘mandeting’ at kværne 2 kyllingfileter til morgenmad. Her er det bare rigtig vigtigt, at finde proteinerne i andre former, altså gennem nødder, avocado, æg, osv. Fordi dem der starter dagen med mange proteiner, oplever mæthed gennem en længere del af dagen.’

Og tjekker man nettet er der faktisk sites kun med Paleo for kvinder, som for eksempel www.paleoforwomen.com.

 Så hvordan skal vi spise Paleo?

Det har Thomas også en dejlig let tilgang til: ‘100% paleo, 80% af tiden’.

Han fortsætter: ‘Det vi plejer at sige i The Paleo Shop er, at man skal spise så naturligt som muligt. Man skal spise sådan at man føler sig tilpas i sin egen krop, ikke som andre siger, at det SKAL føles, da alle kroppe er forskellige og har forskellig tolerancer. Hvis man er mere i balance med at spise flere grøntsager end proteiner, så gør det. Det eneste vi siger er, undgå for alt i verden kornprodukter (hvede, havre, rug, spelt, byg, etc,) og undgå forarbejdede fødevarer. Hvis man skal ’synde’ så har vi, i vores shop, givet folk de bedst mulige alternativer vi har kunne finde’.

Et eksempel på Thomas’s ‘Paleosyndere’, er Paleo Pastaen. Der er flere forskellige slags, det mætter meget og smager godt. Pastaen er et af de forarbejdede produkter som har sneget sig ind i Paleopaletten, men er sammensat så det lever op til Paleo princippet om at det skal være let for kroppen at fordøje. Derfor kan du roligt ’synde’ med pastaen…Tænk, at du skulle høre mig sige det. ‘Synde’ med pasta.’  Det ville da kede min mund! Heldigvis er der andre ’syndere’ på palletten: Caveman Cookies. De er altså mere min smag, hvis der skal udvælges ’syndere’. En glutenfri stenalder fortolkning af den traditionelle havregryn-rosin cookie. Sød, men tilfredsstillende med et højt proteinindhold.

En lille bid af himlen

Og så får jeg chokket: Brød er Bandlyst!!

Hvad gør sån en brød-og kagebagedame som mig så??

Heldigvis har Thomas en lækker opskrift på hånden. Får du trang til bagning, så kast dig endelig ud i hans stenalderbrød:

  • 100 gram græskarkerner 
  • 100 gram solsikke kerner 
  • 100 gram mandler 
  • 100 gram valnødder 
  • 100 gram hørfrø 
  • 100 gram sesamfrø 
  • 5 stk hele æg
  • 1 dl ekstra jomfru olivenolie 
  • 2 tsk (salt) Læsø eller Himalayasalt

Bland alle øvrige ingredienser sammen i en skål, rør olien i til sidst så til den fordeler sig med æggene. Huske at VENTE med at blande olien i til sidst (Vigtigt!!).

Kom massen i en smurt form og bag brødet i en time ved 160 grader midt i ovnen.

Lad brødet stå i 2-4 min i formen, så olien fordeler sig tilbage i brødet og sådan at brødet slipper formen nemt.

Thomas:
‘Det smager helt vildt godt og mætter VILDT meget. Én skive er typisk noget til en kvinde, mænd ca. to skiver.’

Ja. Jeg anbefaler at teste det – måske du blir helt afhængig :-)

 

Kom videre med din Paleo her: thepaleoshop.dk og paleoforwomen.com – og god appetit!

Tags: , , , , , , ,


Om forfatteren

Jeg er 43 år og kan med ro i maven sige, at jeg endelig har fundet den rette hylde arbejdsmæssigt. Jeg er fyldt med ord, der skal skrives i nyhedsmails for mine kunder, og ord til iværksættere, så de kan omsætte følelser og tanker til drift. Jeg elsker simpelthen sparringsmomentet, hvor jeg kan se min samling af opsparet viden, komme til live og være med til at skabe nye måder at arbejde på. Og så arbejder jeg på min hjemmeside til mit eget firma, Present PR, og på andre spændende projekter... :-)Til toppen ↑