LIVSSTIL Fotograf: Nadia Lindgren

Udgivet den 12. november 2012 | af Nadia Lindgren

0

Undgå julestress i år

– Guide til hvordan du kan planlægge din jul og undgå at nå højeste stressniveau.

Af Nadia Lindgren

Du kender det godt; hvert år omkring december forvandler din kalender sig fra stille og rolig til hektisk stressniveau. Alle vil have din tid: Din familie, dit arbejde (især hvis du arbejder i kundeservice eller regnskab), dine venner og de bekendte du kun ser en gang imellem. Alle vil have en bid af din julekalender og for nogle af os starter stressen allerede i starten af november.

Hvordan slipper du så for at gå ned med stress, når du samtidig skal pynte op, bage, købe julegaver eller et af de hundrede andre projekter, der altid sniger sig ind i dit liv?

Mit forslag er at du planlægger.

Hvis du strukturerer din kalender og sørger for at organisere dig godt, har du større chancer for at komme igennem Jul og Nytår uden flossede nerver og et seriøst behov for at være alene. Der er mange måder du kan planlægge på og jeg vil herunder tage fat i et par af dem.

Julegaveindkøb
Du ved godt hvad din søn/mand/veninde ønsker sig, men da du endelig har tid til at komme ned i butikken efter gaven, er der lang kø, sure mennesker, eventuelt er gaven udsolgt og hvad gør du så?

Hvis du ikke har tiltro til webshops, så prøv at ringe ned til butikken (her mener jeg ikke Føtex/Kvickly/Netto – de har slet ikke tid til at tage telefonen i åbningstiden) og hør om de har varen og kan lægge den til side til dig – du kan endda ofte få den pakket ind på forhånd. Hvis ikke du kan komme igennem til kassen, så prøv at komme igennem til de forskellige afdelinger. Det er utroligt, hvor servicemindet personalet bliver, når en kunde både taler pænt og sparer dem tid og trængsel ved at forudse og planlægge sig ud af julehelvedet.

Hvis du har tiltro til webshops (og det bør du, hvis du handler med kreditkort og butikken er e-mærket), så skemalæg en dag, hvor du kan surfe rundt online og finde den bedste pris. Dette kan desuden gøres døgnet rundt, og du behøver ikke stresse over at skulle udenfor døren, ind til byen, finde en parkeringsplads, undgå alle de mange andre handlende o.s.v.

Ulempen er at nogle butikker kan have et bedre tilbud – især sidste uge før jul.

Det øger desværre også risikoen for at varen kan være udsolgt – og så er du lige vidt.

Bestiller du fra udlandet skal du huske leveringstider og toldgrænser. Derfor handler jeg oftest indenfor EU’s grænser og undersøger på forhånd, hvor lang tid det tager at levere pakken.

Links til indkøbsmuligheder indenfor EU:
Amazon.co.uk
eBay (UK)
e.l.f (UK)
Play (UK)

Selvforkælelse
Husk at skemalægge efter dit behov for at puste ud. Både ved at indtegne Mig-tid/familietid på kalenderen, men også ved at benytte dig af de muligheder du har.

Har du for eksempel aftalt med en veninde, at I skal shoppe julegaver sammen? Så kunne du jo samtidig aftale, at I ender dagen i et af de mange fiskespa (der ofte ligger i indkøbscentre), skønhedsbehandlinger, massage eller en tur på et konditori. De fleste af disse forkælelsesmuligheder koster maximum 200 kr. pr person, og hvis I ikke har så mange penge at rutte med udenfor gavebudgettet, kan det jo være jeres julegaver til hinanden. Her ville jeg især holde øje med groupon/downtown/sweetdeal efter tilbud på behandlingen du vil forkæles med.

Omgangskredsen og alle de huslige projekter
Der er så mange projekter og kun så lidt tid. Hvordan får du ordnet alt i løbet af december uden at udelukke dit søvnbehov eller dit psykiske velbefindende.

En af mine måder at se mine venner på og stadig nå mine mål, er at arrangere en ”julekagebagedag”. Afsæt et par timer, byd på gløgg og snacks og få samtidig bagt en del af de småkager, du ellers ikke ville nå. Det gode er, at dine venner også slår to fluer med et smæk, når de både får ordnet deres bagning og set deres kære. Det kræver bare at én af jer har et stort køkken og I eventuelt splejser om ingredienserne.
Man kan også klippeklistre, pakke gaver ind, lave konfekt og lignende. Det fantastiske ved disse aftener er, at det er projekter børn kan deltage i og stadig føle sig underholdt af mens mor slapper af med sin bedste veninde.

Familietid
Intentionen om at holde familiejul indlagt med små hyggelige timer hver uge med jeres specielle traditioner… og så forsvinder tiden og jeres hyggeaftener.

Sæt allerede nu tid af i kalenderen til dig og dine kære og hold på den tid. Så ved du, at du har planlagt og skemalagt det og du behøver ikke at stresse over endnu et element på dagsordenen. Og husk, de fleste børn kan underholdes med meget billige projekter: pynte op i boligen, lave kastaniedyr, bage, konfekt eller bare at snakke om hverdagen, mens der gnaskes nødder og kalenderlyset spreder hygge i baggrunden. Det der betyder noget for dem er ofte muligheden for at være sammen med deres forældre og føle sig bemærkede.

Fotograf: Nadia Lindgren

Fotograf: Nadia Lindgren

Julekalendere
Modtageren af pakkekalenderen forventer at se 24 pakker på rad og række pr. 1. december, men der er travlt på jobbet, og du er så træt når du endelig er hjemme.

På samme måde som med julegaveindkøb, kan du få utrolig mange ting online og julekalendere er én af mange. Om det er en pakkekalender eller tv2s julekalender, så er det muligt at få dem tilsendt og spare den tid du ellers ville bruge på posthuset/i supermarkederne. Ofte kan du købe færdigpakkede pakkekalendere i specialbutikkerne med lækkerier i til en fornuftig pris.

Pakkekalendere bliver også lidt mere interessante, hvis de ikke kun er fra pakkekalenderkurvene i BR, Søstrene Grene eller Tiger.
Hvis du VIL købe dem i en butik, så giv dine børn pengene og få dem til at købe pakkekalendergaver til dem selv eller til deres søskende (du kan altid efterlade et par af gaverne til dig selv, så de ikke selv har fundet alt hvad de får når december oprinder).

Eksempler på hvor du kan købe dine pakkekalendergaver online:
Pakkekalender.dk/
Chaya.dk/
Sjovhilsen.dk
Nemmegaver.dk
Maggies.dk

Find selv flere ved at søge på Pakkekalender på google.dk

Jeg ønsker alle en mindre stresset december og håber i kan bruge mine indspark.

Tags: , , , , ,


Om forfatteren

Jeg er uddannet indenfor kommunikation og læring, og har en stor interesse for de kreative fag. Jeg maler, fotograferer, skriver og elsker at udforske bagværk og desserter. Det jeg vil skrive om på PLUSLiving bliver en herlig blanding af mine bedste opskrifter, dagpengevenlig mode, skønhed og sundhed set fra en parfumeallergikers synspunkt, litteratur og rejser.Til toppen ↑